Z elektrificiranimi kolesi združujemo ponovno uporabo in “zeleni” turizem

V Centru uporabnih predmetov, CUP v mestu, bo v kratkem mogoča tudi izposoja petih električnih koles. Gre za rabljena kolesa, ki jih je Komunala Izola obnovila in nadgradila v električna. Elektrificirana kolesa so del ponudbe inovativnega turističnega produkta, razvitega v družbeno odgovorni lokalni turistični agenciji IstraTerra. Skupaj sodelujemo v operaciji »Uporabni odpadki – prenos dobre prakse zmanjševanja odpadkov na inovativen in okolju prijazen način«. Ker gre za inovacijo in novost, smo pilotni izlet od centra Izole preko Baredov in Šareda do Cetor ter nazaj, opravili najprej nosilci operacije. 

Ker gre za inovativno združitev ponovne uporabe in “zelenega” turizma, smo v torek, 28. julija, pilotni izlet v organizaciji agencije IstraTerra, opravili partnerji v operaciji “Uporabni odpadki”.  Pred CUP-om v mestu smo sedli na kolesa in se podali v raziskovanje izolskega zaledja.

Inovativen turističen produkt

V agenciji IstraTerra so pri razvoju inovativnega turističnega produkta izhajali iz razumevanja, »da je turist vsak, ki zapusti domači kraj zaradi razvedrila in oddiha oziroma preživljanja prostega časa ali poslovno.« Pri razvoju produkta so upoštevali zadovoljevanje potreb klasičnih turistov in tudi prebivalcev Izole. K sodelovanju so povabili še lokalne ponudnike, h katerim bi uporabniki koles odhajali na obisk in po nakupih lokalnih surovin in proizvodov, ali samo na izlet in doživetje. Tako bi tuje goste pritegnili k spoznavanju širšega območja Izole, domačine pa k neposrednemu in tudi ponavljajočemu nakupu lokalnih proizvodov neposredno pri pridelovalcih.

Razvoj inovativnega turističnega produkta vključuje raziskovanje Izole in zaledja s prenovljenimi in elektrificiranimi kolesi.

Na streho Izole in do dobrih ljudi

Skupina petih priložnostnih kolesarjev, predstavnikov partnerjev v operaciji “Uporabni odpadki”,  smo se podali na enega od možnih “zelenih” izletov, ki nas je povezal z lokalnimi ponudniki.

Pilotni izlet je bil namenjen preskušnji zmogljivosti obnovljenih in nadgrajenih koles in predvsem srečanju z lokalnimi ponudniki. Tako smo na lastni koži izkusili, kar bo lahko izkusil turist, ko si bo v CUP-u v mestu izposodil kolo.

Štiri ženska cross kolesa in eno moško so opremljena s prednjim električnim pogonom, ki ima pet stopenj pomoči. S tako nadgrajenimi kolesi smo se z lahkoto podali v klance, ki so nas povezali z Miranom Adamičem s kmetije Ronkaldo na Baredih. V senci razkošne hrastove krošnje smo okušali ene najbolje ocenjenih sortnih ekstra deviških oljčnih olj iz ekološke pridelave.

Za pilotni izlet smo se podali na 10 kilometrov dolgo pot s tremi postanki. Pri premagovanju klancev nam je bil električni pogon, ki ima pet stopenj pomoči, v znatno pomoč. Za smotrno porabo baterije kolesar potrebuje nekaj spretnosti s prilagajanjem prestav kolesa in zmerno uporabo pomoči električnega pogona. Porabo baterije smo spremljali na nadzornem zaslonu. Hkrati smo klance v poletnem dopoldnevu premagovali ne da bi se spotili.

Pot smo nadaljevali na Šared h vinarju Tilenu Praprotniku. V predstavitvi vin Steras zapiše: “Moje vino je moje ogledalo. V njem vidim žgoče sonce, poživljajoč poletni dež, trdo Istrsko zemljo ter prijazne in vesele ljudi in svoje roke, dušo ter srce.” Zapis je nagovoril dušo.

Vse dobre reči so tri

 Med prijetnim klepetom in pokušino smo eno od baterij polnili na gospodinjski ali Schuko vtičnici, da bi videli, kaj pridobimo s polurnim polnjenjem. Ugotovili smo, da lahko s takimi prijetnimi postanki baterijo dovolj napolnemo, da nas potisne še čez en klanec. Seveda, če je sila. To je bil le preskus, polnilec v sposojo kolesa ne bo vključen. Priporočena bo smotrna raba pogonske pomoči. V povprečju smo pogonsko pomoč nastavljali na drugo in tretjo stopnjo.

Ker so vse dobre reči tri, smo še enkrat potisnili na pedala, zapeljali na makadamsko cesto in  kolesarili do Turistične kmetije Medljan, ki jo vodi družina Kodarin. Z bučkinim karpačom, začinjenim z zelišči, grobo soljo in poprom, so nas osvežili. Nato pa pred nas postavili skledo s tradicionalno istrsko jedjo na žlico – z bobiči.

Izlet, na katerega smo se podali, je odraz prakse sonaravnega in okolju prijaznega turizma. Združili smo ponovno uporabo in “zeleni” turizem. Primeren je za turiste in domačine.

V Izolo smo se spustili po glavni cesti. Zdaj je šlo samo še po klancu navzdol. Uganete? S koles smo sestopili srečni, polni vtisov, prostranih razgledov in druženja s srčnimi, predanimi ljudmi.

Projekt je del operacije LAS Istre Uporabni odpadki – prenos dobre prakse zmanjševanja odpadkov na inovativen in okolju prijazen način, ki ga sofinancirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropski sklad za regionalni razvoj.

 

 

 

Priloge

Preglej vse novice