Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Z dogodkom “Kaj si pa ti pripravljen narediti za Izolo?” obeležili svetovni dan okolja

Na severnem pomolu izolskega občinskega pristanišča je v povezavi s svetovnim dnem okolja, Javno podjetje Komunala Izola d.o.o. ob podpori Občine Izola, izpeljala dogodek »Kaj si pa ti pripravljen narediti za Izolo?«. V sklopu dogajanja, katerega poudarek je bil na čistoči morja in priobalnega pasu, so v sodelovanju z mladimi izolskimi športniki in taborniki izvedli čistilno akcijo v zaledju Izole in na obali, s pomočjo potapljačev in suparjev pa čiščenje morja in morskega dna v delu akvatorija občinskega pristanišča.

Kljub neutrudnem prizadevanju kulturno in okoljsko osveščenih občanov, obiskovalcev in drugih uporabnikov priobalnega pasu in morja se žal še vedno (pre)pogosto soočamo s problematiko onesnaževanja morja in obale. V preteklih letih je Komunala Izola d. o. o. na to temo izvedla že številne čistilne akcije. Današnji akcijo so ponovno izvedli skupaj s športnimi društvi iz Izole ter jo povezali s praznovanjem svetovnega dne okolja, ki ga obeležujemo 5. junija.

Ozaveščevalno izobraževalni dogodek je Komunala Izola kot upravljavec občinskega pristanišča Izola namenila predvsem čiščenju priobalnega pasu in morja.

Čistilna akcija na obali in na morju

Mladi športniki iz izolskega veslaškega in rokometnega društva ter društva tabornikov, so svoje moči združili v čistilni akciji. Člani rokometnega društva Izola so se skupaj s taborniki iz Roda jadranskih stražarjev Izola zbrali ob vodnem viru Rikorvo, kjer so pobirali odpadke v družbi še nekaj vestnih občanov, ki se tudi samoiniciativno angažirajo pri pobiranju odpadkov v naravi. Na območju, ki je zelo priljubljeno med sprehajalci, so tako nabrali za nekaj vreč odpadkov. Presenetljivo je bilo tudi število pobranih cigaretnih ogorkov, ki so jih udeleženci odložili v steklene kozarce ter tako na slikovit način prikazali količino le-teh.

Člani veslaškega kluba Argo Izola so zaradi športnih obveznosti čistilno akcijo izvedli že med tednom. Temeljito so očistili priobalni pas od plaže na Svetilniku do plaže pod Belvederjem. Med pobranimi odpadki pa je žal tudi tokrat prevladovala plastična embalaža.

V izolskem pristanišču, natančneje v akvatoriju med skalometom in severnim pomolom, je ob pomoči potapljačev Ribiškega čolnarskega društva Porporella in podjetja Manta potekalo čiščenje morskega dna, pobrane odpadke pa so na svoje supe nalagali člani društva Naredi Nekaj za Naravo in jih dostavljali na kopno. Večje predmete so iz vode potegnili s pomočjo SVOM-ovega posebnega  plovila.

Osrednji del dogajanja se je odvil na severnem (carinskem) pomolu, kjer so dogodek s svojo prisotnostjo obogatili tudi predstavniki Sektorja za varovanje obalnega morja (SVOM), ki vsakodnevno bdijo nad stanjem na morju ter podjetja Cleansport d.o.o., ki preko projekta Green Academy (Zelena akademija) ozaveščajo o pomenu čistoče morja in morske obale.

Uvodoma je prisotne pozdravil župan Danilo Markočič, se zahvalil udeležencem ter Komunali Izola za odlično sodelovanje in dodal: »Vsak izmed vas je s sodelovanjem na današnjem dogodku izkazal odgovoren odnos do narave in tako prispeval k temu, da bo naše okolje čim manj obremenjeno in da ga bomo lahko ohranili tudi za naše zanamce.«

˝Narava in klimatske spremembe nas močno opominjajo na to, kako velik vpliv imamo ljudje na okolje in zato je skrajni čas, da damo temu velik poudarek,« pa je izpostavil direktor Komunale Izola Denis Bele in opomnil na pomen sodelovanja tudi na področju ohranjanja čistega okolja.

Na posameznih informativnih točkah je sodelujočim Komunala Izola predstavila svojo pristaniško dejavnost in poslanstvo Centra uporabnih predmetov, člani društva Naredi nekaj za Naravo so v bazenčku polnem plavajočih odpadkov ponazorili zaskrbljujoče stanje v morjih in oceanih, predstavniki projekta Zelene akademije pa so predstavili aktivnosti in poslanstvo, ki ga na področju ozaveščanja o pomenu čiste narave in morja opravljajo skozi projekt Zelena akademija (Green Academy).

Mladi športniki in taborniki, ki so sodelovali v čistilni akciji, so se ob zaključku pomerili tudi v kvizu. Zmagovalci – veslači iz kluba Argo Izola –  pa so za nagrado prejeli enourno nepozabno doživetje na jadrnici Green Academy.

Z izvedbo dogodka, ki je med seboj povezal kopno in morje, zabavno s poučnim ter prijetno s koristnim, je Komunala Izola želela v luči jutrišnjega svetovnega dne okolja izpostaviti predvsem pomembnost varstva voda. Med te sodi tudi morje, najpomembnejši biser Izole, ki je skozi čas krojil zgodovino mesta in nekoč predstavljal glavni vir hrane ter zaslužka za prebivalce. Zato je danes še toliko pomembnejše zavedanje, da je skrb za čisto in neonesnaženo morje naloga vsakega izmed nas.

S pristaniško dejavnostjo je Komunala Izola tesno povezana z morjem

Komunala Izola d. o. o. upravlja z infrastrukturo in akvatorijem občinskega pristanišča Izola. Preko službe pristaniške dejavnosti tako skrbi za vzdrževanje pristaniške infrastrukture, oddajanje privezov v občinskem pristanišču, nadzoruje plovni promet v občinskem akvatorju in obenem skrbi tudi za varovanje ter čiščenje le-tega. Pristanišče je neprecenljiv del samega mestnega dogajanja in življenja, zato predstavlja upravljanje tega področja, pomembno mesto med dejavnostmi Komunale Izola.

Ohranjanje čiste obale in morja, ni pomembno le z vidika lepšega in urejenega okolja, temveč predvsem zaradi pomena morskega in obmorskega ekosistema za naravo in ljudi.

Preglej vse novice