Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Unikatni zabojniki vabijo k pravilnemu ločevanju odpadkov

Na današnji svetovni dan Okolja so devetošolci OŠ Livade predali v uporabo Komunali Izola komplet unikatnih zabojnikov za ločeno zbiranje odpadkov, ki so jih ustvarili v sklopu izbirnega predmeta Likovno snovanje. Umetniško zasnovane podobe zabojnikov bodo obiskovalce Izolskih prireditev izvirno nagovarjali k ločenemu zbiranju odpadkov in večji skrbi za okolje.

V Komunali Izola se zavedamo, da imajo odpadki visoko uporabno vrednost, zato se konstantno zavzemamo za višanje deleža ločeno zbranih odpadkov. Tokrat so se podviga lotili s pomočjo devetošolcev, ki so pod taktirko mentorice, likovne pedagoginje Ingrid Knez, običajne 240 litrske zabojnike prelevili v prave umetnine, ki obiskovalcem in občanom vizualno neposredno sporočajo kaj sodi vanje.

Praksa integracije urbane infrastrukture in umetnosti je po svetu vedno bolj priljubljena. V Evropskih prestolnicah se vedno bolj pogosto opazijo neobičajno, kreativno obarvani smetnjaki, kar učinkovito deluje kot strategija proti vandalizmu. V Izoli so šli korak dlje in spojili mladostniško ustvarjalnost z informiranjem uporabnikov. Učenci so se pred pričetkom projekta podrobno seznanili s pravilno vsebino posameznih zabojnikov za ločeno zbrane frakcije in s ponovno uporabo odpadkov realizirali unikatne zabojnike, ki imajo lastno komunikacijsko moč.

Set unikatnih zabojnikov bo prvič uporabljen na nizu dogodkov ene izmed najbolj zelenih prireditev v Izoli in sicer Kino Otok, v nadaljevanju pa jih bo moč opaziti na vseh pomembnejših javnih prireditvah v najbolj zeleni obalni občini – Izoli, seveda.

Na Komunali Izola si prizadevamo, da bi inovativni zabojniki opomnili vsakega obiskovalca prireditev, da ni vseeno kam odložimo odpadke, ker so le ti ustrezno odloženi, lahko dragocena surovina za nove izdelke, ne le zgolj breme za naše skupno okolje.

 

Preglej vse novice