Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Širimo mrežo uličnih zbiralnikov za e-opremo in tekstil

V preteklem tednu smo skupaj z družbo ZEOS d. o. o. postavili dodatna ulična zbiralnika za oddajo manjših električnih in elektronskih odpadkov, in sicer na ekološkem otoku v Jagodju, pri krajevni skupnosti  Jagodje – Dobrava ter v Dantejevi ulici, pri cerkvi Sv. Roka.

V ulične zbiralnike lahko uporabniki odlagajo:

  • male gospodinjske aparate(električne mešalnike, likalnike, tehtnice, ure, opekače kruha,…),
  • računalniško opremo in zabavno elektroniko(mobilne telefone, računalnike, tiskalnike, zvočnike, tipkovnice, kalkulatorje, polnilce, fotoaparate, slušalke, DVD predvajalnike,…),
  • manjše aparate in orodja(sušilnike, kodralnike las, električno orodje, sesalnike, ventilatorje, brivnike, svetilke itd.),
  • igrače, ki za svoje delovanje potrebujejo električni tok ali baterije in
  • prenosne baterije ter akumulatorje.

Poleg odlaganja v ulične zbiralnike, imajo uporabniki možnost oddati še delujoče elektronske aparate, ki jih ne potrebujejo več tudi v t.i. Rumeni kotiček ponovne uporabe, ki smo ga v sodelovanju s podjetjem ZEOS pred časom vzpostavili na Zbirnem centru Izola. Vse tukaj zbrane delujoče elektronske aparate predamo podjetju ZEOS, ki poskrbi, da se le-te pregleda in preda v nadaljnjo uporabo. S tem se podaljšuje življenjska doba še uporabne električne oz. elektronske opreme in aparatov, posledično pa se ustvarja manj (e-)odpadkov.

Poleg uličnih zbiralnikov pa smo na željo uporabnikov, na ekološki otok v ulici Pod Vinogradi, postavili tudi zabojnik za zbiranje rabljenih oblačil, obutve in hišnega tekstila.

Ob tem želimo uporabnike pozvati, da v zabojnik odlagajo le čista, oprana in nepoškodovana rabljena oblačila, obutev in hišni tekstil (posteljnina, pregrinjala, prešite odeje, brisače, prti, zavese, blago). S tem namreč izkazujejo kulturen in spoštljiv odnos do oseb, za katere bodo morda ti tekstilni izdelki še zelo dobrodošli.

Z namestitvijo dodatnih uličnih zabojnikov želimo občanom ponuditi možnost, oddaje odsluženih predmetov bližje domu in s tem dodatno spodbuditi k osveščenosti o pomenu pravilnega ravnanja z odpadki. Hkrati pa tudi približati pomen ponovne uporabe, ki je za razbremenitev okolja danes praktično nuja.

Vsem občankam in občanom, ki že uporabljajo ulične zbiralnike in zabojnike za rabljena oblačila se zahvaljujemo, ostale pa vabimo, da se jih v čim večji meri poslužujejo.

Preglej vse novice