Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Šestošolci iz OŠ Livade so si ogledali Zbirni center Izola

V sredo, 3. maja 2023, so si šestošolci OŠ Livade ogledali Zbirni center Komunale Izola, kjer so podrobneje spoznali delovanje podjetja Komunala Izola in doživeli vsakdanje aktivnosti na Zbirnem centru.

Učence so na Zbirnem centru sprejeli zaposleni delovne enote za Ekologijo in ravnanje z odpadki, ki so otrokom na zanimiv in poučen način predstavili dejavnosti podjetja. Iz pisarne na vhodu na Zbirni center so učenci lahko opazovali kako se tehtajo, beležijo in vodijo pripeljane količine odpadkov. Po kratki teoretični predstavitvi je sledil zanimivejši del, in sicer voden ogled Zbirnega centra. Šestošolci so si ogledali prostore za začasno skladiščenje pripeljanih odpadkov, zabojnik za skladiščenje nevarnih odpadkov, smetarska vozila, Center za predelavo gradbenih odpadkov ter Center uporabnih predmetov. Učenci so hitro opazili, da se med pripeljanimi odpadki najde še veliko takih, ki bi jih sami že znali ponovno uporabiti pri svojih dejavnostih in iz njih narediti nove predmete. Za vesel in zabaven zaključek obiska so se vsi učenci skupaj stehtali na tehtnici Zbirnega centra in ugotovili, da tehtajo za eno tretjino teže tovornjaka, napolnjenega z odpadki.

Namen obiska in celotne predstavitve je osveščanje mlajših generacij o zmanjševanju in preprečevanju nastajanja odpadkov ter izobraževanje o pravilnem ločevanju odpadkov na izvoru njihovega nastanka, torej v gospodinjstvih.

Vodene oglede Zbirnega centra bomo v sodelovanju z izolskimi šolami in vrtci organizirali tudi v prihodnje. S tovrstnimi izkušnjami na zanimiv in neposreden način med otroke, posredno pa med njihove starše in prijatelje, širimo poznavanje področja ekologije, zavedanje o pomembnosti pravilnega ravnanja z odpadki in pripomoremo k čistejšemu in bolj urejenemu okolju.

Preglej vse novice