Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Projekt Uporabni odpadki zgodba o uspehu

V CUP-u v mestu, ki deluje v sklopu Komunale Izola, je potekala spletna predstavitev rezultatov triletnega projekta Uporabni odpadki: prenos dobre prakse zmanjševanja odpadkov na inovativen in okolju prijazen način. Med glavnimi rezultati partnerjev in projektne skupine Komunale Izola so: odprtje CUP-a v mestu, CUP mobil in električne polnilne postaje, program Zelene javne institucije, ponovna uporaba tekstila, inovativen turističen produkt in prenos dobrih praks. Projekt je potekal v sklopu lokalne akcijske skupine LAS Istre in sofinancirala sta ga gospodarsko ministrstvo in Evropski sklad za regionalni razvoj v višini 160.000 evrov. Projektni partnerji, deležniki in uporabniki so si bili enotni, da je nadaljevanje uspešne zgodbe o ponovni uporabi nujno.  

Na včerajšnji spletni konferenci je direktor Komunale Izola, Denis Bele poudaril, da je CUP več kot le izmenjevalnica uporabnih predmetov; ima plemenito poslanstvo informirati ljudi z nasveti, deliti dobre prakse, povezovati,  izobraževati ter vzbujati odnos do tega, da odslužen predmet ne pomeni takoj odpadek, ampak je lahko priložnost za novega uporabnika.

Triletni projekt je bil zasnovan v Komunali Izola skupaj  s sorodnim podjetjem Okolje Piran, turistično agencijo IstraTerra in samostojnim podjetnikom Elvisom Lakošeljcem, ki vodi podjetje Laky sortiranje. Celotna vrednost projekta, ki je potekal pod okriljem LAS Istre, je znašala skoraj 200.000 evrov, od tega 80 % nepovratnih sredstev. Aktivnosti partnerjev so bile usmerjene v inovativne pristope približevanja možnosti večkratne uporabe “odpadnih” predmetov širši javnosti in predvsem mlajšim generacijam, zmanjševanje količine odpadkov in krepitvi okolju prijaznega in trajnostno naravnanega razmišljanja. Rezultati projekta so izpolnili zastavljene cilje in presegli pričakovanja.

“Okolje pa ostaja pomembno področje naslednjega finančnega obdobja Evropske unije, zato je velika verjetnost, da bo projekt živel tudi v prihodnje,” je za LAS Istre povedal direktor Središča Rotunda Bojan Mevlja. Največjo prepoznavnost je prejel CUP v mestu, kjer se je uveljavila izmenjava rabljenih predmetov v izolskem mestnem jedru, ki tudi po koncu projekta nadaljuje z delom.

CUP v mestu se bo tudi v prihodnje razvijal in zagotovo ustvarjal nove lepe zgodbe. In mi se jih že veselimo.

Več preberite na spletnem mestu CUP-a v mestu

 

Preglej vse novice