Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Preventivna akcija Občin slovenske Istre zoper tigraste komarje

Tudi letos občine slovenske Istre v sodelovanju s komunalnimi podjetji in zunanjimi izvajalci pripravljajo preventivno akcijo zatiranja ličink tigrastih komarjev. Akcija je namenjena zmanjševanju možnosti za njihovo razmnoževanje, za kar jim zadostujejo že najmanjše količine  stoječe vode. Samice se hranijo s krvjo ljudi in toplokrvnih živali, lahko tudi  prenašajo virusne bolezni. Preventivna akcija, ki bo trajala od maja do oktobra, bo namenjena zlasti osveščanju občanov in občank o preprečevanju razmnoževanja te invazivne vrste komarjev. Občine bodo za zmanjševanje možnosti za njihovo razmnoževanje  na javnih površinah – v dneh brez padavin – nanašale sredstvo Aquatain.

Pri omejevanju razmnoževanja tigrastega komarja je pomembno sodelovanje vsakega posameznika

Akcija zatiranja komarjev je lahko uspešna, če sodeluje javnost. Za preprečevanje širjenja in povečevanja številčnosti tigrastih komarjev je zelo pomembno, da ljudje v okolici svojih hiš, na njivah in pokopališčih:

  • praznijo posode z vodo, ki jih ne uporabljajo, jih preobrnejo z dnom navzgor ali prekrijejo, pospravijo v zaprt prostor oziroma kako drugače preprečijo, da bi v njih zastajala voda;
  • vsak teden odstranijo predmete in odpadke, v katerih se lahko zadržuje voda;
  • praznijo in operejo podstavke cvetličnih lončkov;
  • v vazah z rožami na pokopališčih vsak teden zamenjajo vodo;
  • vodo tedensko zamenjajo tudi v posodah za zalivanje, napajanje živali in v drugih posodah na odprtem;
  • očistijo zamašene strešne žlebove in talne kanale, nepredušno zaprejo zadrževalnike vode, ki se jih ne da sprazniti (sodi, cisterne), ter pazijo, da se v ponjavah ne nabira deževnica.

Če posod in drugih vodnih zadrževalnikov ne morejo sprazniti, naj jih pokrijejo.

Ker so tigrasti komarji slabi letalci, preletijo namreč le nekaj sto metrov, je še posebej pomembno, da se akciji zatiranja njihovega razmnoževanja pridruži čim več ljudi. Tigrastim komarjem za preživetje zadostujejo že najmanjše količine stoječe vode.

Omejena količina plastenk sredstva Aquatain brezplačno na voljo občanom

Občine slovenske Istre občanom zagotavljajo brezplačne 50ml plastenke, ki jih lahko prevzamejo v komunalnih podjetjih v Izoli in Piranu oziroma v Turistično-informacijskem centru Ankaran ali v vrtnariji Marjetica Koper pri pokopališču. Aquatain je možno tudi kupiti v specializiranih trgovinah.

Občina Izola je letos zagotovila 480 kosov 50ml plastenk sredstva Aquatain, ki jih lahko občani Izole brezplačno prevzamejo na recepciji (blagajni) Komunale Izola od ponedeljka do petka, med 8. in 14. uro. Zaradi omejene količine je predviden prevzem ene plastenke na gospodinjstvo.
Sredstvo za zatiranje tigrastih komarjev bodo komunalna podjetja in zunanji izvajalci nanašali do oktobra

Nanašanje sredstva na javnih površinah (peskolovih, jaških, okrasnih parkovnih vodnih elementih itd.) bo v občinah potekalo v več fazah, upoštevaje razvojni cikel tigrastega komarja kot tudi vremenske razmere (apliciranje je smiselno v suhem vremenu). Po dostopnih podatkih lahko pričakujemo kar 91-odstotno zmanjšanje pojavnosti ličink komarja okrog površin, na katere bo naneseno sredstvo.

Nekaj kapljic Aquataina zadostuje za en kubični meter vode

Aquatain deluje mehansko. Na vodni gladini ustvari nekakšen film, ki preprečuje dihanje in razvoj komarjevih ličink ter odlaganje jajčec. Ne obremenjuje okolja in ni škodljiv za ljudi, živali, rastline ter druge organizme. Sredstvo je priporočljivo večkrat nanesti, na vsake štiri tedne oziroma 28 dni. Razvojni krog od jajčeca do odraslega osebka komarja namreč spomladi traja od 15 do 20 dni, poleti pa le od 6 do 8 dni. Z enim samim mililitrom sredstva preprečimo razvoj komarjev v enem kubičnem metru vode.

 

(povzeto po SZJ Občine Izola)

Preglej vse novice