Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Ponovna uporaba učinkovita za zmanjševanje odpadkov

V Komunali Izola obeležujemo Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki poteka od 21. do 29. novembra, s postavitvijo eko kotičkov v javnih ustanovah in prenosom dobre prakse Centrov uporabnih predmetov v občino Piran. Z vzpostavljanjem tovrstnih centrov in kotičkov spodbujamo ponovno uporabo kot enega izmed najpomembnejših korakov na poti zmanjševanja odpadkov. V “CUP-u v mestu” so uporabniki od maja lani opravili 4500 izmenjav in ponovno uporabili 22.000 rabljenih predmetov; to je skoraj dva predmeta na občana Izole.

V prostorih Občine Izola in izolske enote Centra za socialno delo Južna Primorska sta eko kotička zasnovana kot stičišče, kjer zaposleni in krajani dostopajo do informacij o odpadkih, ločenem zbiranju odpadkov in varovanju okolja v občini. Opremljeni so s predelanimi in popravljenimi odsluženimi predmeti. Tako so odslužena polkna postala regal za informativna gradiva.

Tovrstna simbolna dejanja Komunale Izola prispevajo k informiranosti občanov o ravnanju z odpadki in alternativah na področju odpadkov.

Iz Izole ponovna uporaba v Piran

Če smo dobro prakso zelenih javnih ustanov iz Pirana prenesli v Izolo, v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov prenaša Komunala Izola dobro prakso ponovne uporabe v piransko občino. Po vzoru izolskega Centra uporabnih predmetov bo začel delovati podoben center za občane Pirana. V njem bodo Pirančani oddajali vse še uporabne predmete, ki jih ne potrebujejo več, ali jih zamenjali za druge uporabne predmete.

Od odprtja Centra uporabnih predmetov v mestnem središču Izole, imenovanem “CUP v mestu” maja lani so uporabniki opravili 4500 izmenjav in ponovno uporabili 22.000 rabljenih predmetov. To je tako, kot da bi vsak občan Izole v tem času podaljšal življenjsko dobo dvema izdelkoma. “CUP v mestu” Komunale Izola je tako vzvod za zmanjševanje onesnaževanja zraka, vode in zemlje ter za zniževanje potrebe po naravnih virih za proizvodnjo. S ponovno uporabo je prihranjena tudi energija, potrebna za izdelavo teh predmetov.

V letu, ki se izteka, je Komunala Izola ponovno uporabo, ki je drugi najbolj zaželen način ravnanja z odpadki, prvi je zmanjševanje količin odpadkov, prenesla še na podružnično šolo Korte. Center uporabnih otroških in mladostniških predmetov za otrokom prijaznejšo alternativo nakupovanju so vzpostavili v Društvu prijateljev mladine Izola. V Novi Gorici so s prenosom izolskih dobrih praks odprli soroden center, imenovan Muca CUPatarica.

Ponovno uporaba ima še en pomemben učinek: zmanjšuje tako imenovane nevidne odpadke, ki so v središču letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov.

Nevidni odpadki

Nevidni odpadki so odpadki, ki nastajajo v proizvodnem postopku izdelkov. Namen kampanje, ki jo podpira Evropska komisija, je opozoriti na ogromne količine odpadkov, ki nastanejo v procesu proizvodnje tudi najmanjših izdelkov in na celovit vpliv teh izdelkov na okolje.

V procesu proizvodnje mobilnega telefona, ki tehta manj kot 200 gramov, nastane 86 kilogramov nevidnih odpadkov. V procesu izdelave bombažnih hlač nastane 25 kilogramov takih odpadkov. S tem, da v času hitre mode tudi te hlače postanejo izjemno hitro odpadek. Za proizvodnjo prenosnega računalnika se količine dramatično dvignejo na 1200 kilogramov nevidnih odpadkov.

Ozaveščevalne aktivnosti so usmerjene na preprečevanje nastajanja teh odpadkov s podaljševanjem življenjske dobe izdelkov, možnostjo popravila izdelkov, ponovno uporabo ter souporabo izdelkov namesto lastništva ali nakupa novih izdelkov.

Ločeno in varno zbiranje odpadkov

Preprečevanje nastajanja odpadkov je v Evropski uniji in Sloveniji zato že dolgo prioriteta, kljub temu se količina odpadkov povečuje, kar je v veliki meri posledica množične potrošnje in pravila “kupi – uporabi – zavrzi”. Po zadnji raziskavi Eurostata je v letu 2017 v Evropski uniji v povprečju nastalo 487 kg odpadkov na osebo, v Sloveniji samo 10 kg manj.

V Komunali Izola nadaljujemo s krepitvijo ločenega zbiranja odpadkov, ki jih je mogoče  ponovno predelati v materiale za izdelavo novih proizvodov. Na planetu, kjer so viri omejeni, je recikliranje pomembno, kadarkoli je to mogoče.

Količine ločeno zbranih odpadkov so se v občini Izola od leta 2010 s 17 povečali na 58 odstotkov v letošnjem letu. V enakem obdobju je rasel tudi delež zbranih bioloških odpadkov z 1,3 odstotka na 19 odstotkov. Cilj Komunale Izola je 80 odstotkov ločeno zbranih odpadkov in temu primerno zmanjšanje mešanih komunalnih odpadkov.

Imamo izziv: črni petek ali dan brez nakupov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov letos sovpada z zgodovinskim črnim petkom, ki je desetletja poznan kot praznik množičnega predbožičnega nakupovanja z visokimi popusti. Na isti dan od leta 1992 dalje obeležujemo tudi dan brez nakupov. Gre za sodoben izziv, ko potrošnjo razumemo kot čezmerno izkoriščanje naravnih virov, poceni delovne sile in dela center otrok, prekomerno onesnaževanje okolja, povečanje izpustov toplogrednih plinov in odpadkov, kar vpliva na ljudi, pospešuje podnebne spremembe in naglo zmanjšuje biodiverziteto.

V Istri imamo alternativo. Centri uporabnih predmetov Komunale Izola so dobre prakse, skladne s smernicami Evropske unije za ravnanje z odpadki in preprečevanje nastajanja odpadkov. So tudi odgovor na množično potrošnjo, ki je izvor vedno večjih količin odpadkov in onesnaženja.

Izvajanje dobrih praks poteka v sklopu projekta Uporabni odpadki, v katerega so poleg Komunale Izola vključeni še drugi partnerji, financirata pa ga Evropski sklad za regionalni razvoj ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Eko kotiček na Občini Izola
Eko kotiček na Centru za socialno delo
CUP kotiček v prostorih Društva prijateljev mladine
Delavnica Zelene institucije
Preglej vse novice