Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Ponovna uporaba je alternativa prekomernemu potrošništvu

Pod taktirko CUP-a v MESTU je Komunala Izola danes izpeljala navdihujoč osveščevalni dogodek, katerega rdeča nit je bila izredno dodelana trajnostna medgeneracijska modna revija, s predstavitvijo rabljenih in predelanih oblačil iz centra uporabnih predmetov.  Prireditev je bila izpeljana v sklopu letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, katerega glavna tema je embalaža.

Sporočilo, da je najbolj učinkovita alternativa današnjemu prekomernemu potrošništvu in posledičnemu nastajanju ogromnih količin odpadne embalaže ponovna uporaba, je Komunala danes ponesla med številno publiko, ki je napolnila veličastno baročno dvorano Glasbene šole Izola.

Namesto da bi se količina nastale odpadne embalaže zmanjševala, se žal povečuje. V zadnjih letih je predvsem zaradi spremembe nakupovalnih navad, velik del nastanka embalaže povezan tudi s spletnimi nakupi, med katerimi pa v večji meri prevladujejo nakupi tekstila oz. oblačil. Z nakupi novih oblačil posledično prispevamo k ustvarjanju dodatne odpadne embalaže in hkrati odpadnega tekstila (oblačil, ki jih ne nosimo več oz. jih zavržemo).

Tekstilna industrija ustvari danes kar 92 mio ton tekstilnih odpadkov. Ocenjuje se, da se bodo s takim ritmom količine odpadnega tekstila do leta 2030 povečale za dodatnih 60%, kar bo na letni ravni znašalo 148 mio ton. In kje končajo ta oblačila?

Z modno revijo, ki smo jo poimenovali trajnostna medgeneracijska modna revija, smo želeli prikazati, da lahko z lepo ohranjenimi rabljenimi oblačili enostavno dopolnimo in osvežimo svojo vsakdanjo garderobo, predelani kvalitetni kosi oblačil pa pridobijo dodano vrednost.  CUP igra pri tem pomembno vlogo – razvili smo sistem, ki vsakomur omogoča dostop do oblačil po nižji oziroma celo nični ceni, podaljšuje življenjsko dobo tekstilu in kar je najpomembneje, pri tem ne nastajajo odpadki.

Za izvedbo modne revije so se v manekenske čevlje podale zveste uporabnice in uporabniki CUP-a v MESTU različnih generacij, ki so bili od glave do pete odeti v oblačila in modne dodatke iz ponovne uporabe. Predelana oblačila so pripravili modna oblikovalka Anja Medle, okoljevarstvenica Ana Jug, oblikovalka Nastja Podrekar in vodja CUP-a Metka Magdalena Šori.

Direktor Komunale Izola, Robi Flego, je na dogodku poudaril, da je bistvenega pomena iskanje novih načinov, pristopov in učinkovitih ukrepov predvsem na področju zmanjševanja nastanka odpadkov že na izvoru. Slednje je mogoče doseči le s stalnim izobraževanjem, osveščanjem oz. krepitvijo zavedanja lastne odgovornosti in vpliva naših ravnanj na okolje. Pri tem je še dodal, da so najmlajše generacije temelj na katerem moramo graditi, jih osveščati, da se bodo lahko spremembe odražale v prihodnosti.

Izvedba današnjega dogodka, ki je del Interreg projekta WASTE DESIGN 2.0., je namenjena nadaljnji krepitvi ozaveščenega ravnanja z odpadki med občani, zaposlenimi v javnih ustanovah in širšo javnostjo, s ciljem prikazati alternativo potrošniško usmerjeni družbi in izpostaviti, da je ponovna uporaba eden izmed načinov s katerim lahko učinkovito prispevamo k zmanjševanju obremenjevanja okolja z embalažo.

Program dogodka so s svojim prispevkom obogatile tudi članice društva Europa Donna iz Izole ter pisateljica Kristina Menih.

CUP v MESTU Komunale Izola se je v svojem petem letu delovanja uveljavil kot učinkovit model za ponovno uporabo tekstila v lokalnem okolju. V letošnjem letu se je v njem izvedlo preko 5.000 izmenjav in podaljšalo življenje že skoraj 20.000 kosom oblačil, med katerimi je veliko izdelkov visoke kakovosti in tudi prestižnih blagovnih znamk.

 

Preglej vse novice