Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Otvoritev obnovljenega južnega dela ribiškega pristanišča v Izoli

Obnova ribiškega pristanišča v Izoli se je zaključila z današnjo slavnostno otvoritvijo prenovljenega južnega dela, ki se navezuje na Sončno nabrežje. Skupaj z lansko leto prenovljenim severnim delom pristanišča,  je Izola pridobila sodobno in varno pristanišče tako za Izolane kot za obiskovalce.

Projekt prenove ribiškega pristanišča, ki se je pričel v letu 2021,  je po pooblastilu Občine Izola vodila Komunala Izola, ki sicer tudi upravlja z občinskim pristaniščem. Pri zasnovi in izvedbi projekta so ves čas sodelovali tudi ribiči in ostali deležniki.

Obnova južnega dela ribiškega pristanišča vključuje sanacijo in zvišanje obalnega zidu južnega dela mandrača, vključno z malim oziroma južnim pomolom, in razširitev obale Sončnega nabrežja, ki je zdaj enako široka po celotni dolžini, ter ustrezno ureditev tlakov in kanalizacije zaradi zvišanja obale. Prenovljena so bila tudi privezna mesta za plovila, javna in varnostna razsvetljava ter urejene zelene površine med cono za pešce in cesto. Postavljene so nove omarice za oskrbo plovil z elektriko in vodo, saniran je parapetni zid na ribiškem pomolu, ki ločuje delovno površino ribičev in na novo tlakovano pot ob skalometu. Poleg tega je bil na zbirnem centru prenovljen ribiški šotor z okolico, nabavljena je bila dodatna oprema, ki bo omogočala ribičem lažje in varnejše delo.

Vrednost naložbe znaša nekaj več kot 3,8 milijona evrov, od katerih bo 2,2 milijona financiranih iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Preostali del je Občina Izola prispevala iz lastnih sredstev.

Namen projekta ni bila le posodobitev samega občinskega pristanišča, temveč so bili v ospredje postavljene predvsem delovne potrebe ribičev, varnost pristaniške infrastrukture ter protipoplavna varnost mesta.

Župan Milan Bogatič je na današnji slovesnosti med drugim poudaril pomen, da se ribičem zagotavlja sodobno ter varno infrastrukturo, s tem pa ohranja tradicijo ribištva, ki jo je v Izoli še vedno mogoče začutiti na vsakem koraku. Ob priložnosti je še dejal, da  bo Občina pristopila tudi k iskanju sredstev za obnovo severnega (carinskega) pomola, ki je ravno tako potreben temeljite prenove.

Slavnostna govornica je bila Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je izpostavila, da je v primerjavi z ostalimi evropskimi državami, ribištvo v Sloveniji zelo majhno – vendar, ker je to del slovenske tradicije, je prav da ga ohranjamo in spodbujamo. Zagotovila je še, da se bodo na ministrstvu, v okviru evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, še naprej trudili podpirati podobne naložbe.

Poleg ministrice je prisotne nagovoril tudi Aleš Bolje, vodja svetovalne službe za ribištvo Zavoda za ribištvo Slovenije, ki je poudaril, da je k tako uspešni naložbi pripomoglo dobro sodelovanje vseh deležnikov in dodal, da so ključnega pomena predvsem boljši pogoji za delovanje, ki so ga ribiči pridobili s prenovo pristanišča.

Današnjega dogodka so se udeležili tudi minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Darjo Felda, poslanki državnega zbora mag. Tamara Kozlovič in Mateja Čalušić ter poslanca Robert Janev in Felice Žiža ter generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar.

Projekt je sofinanciran s sredstvi iz Operativnega programa Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo 2014-2020.

Dogodek je organiziral CKŠP Izola, z zvoki kitare ga je popestril Nicola Štule.

Preglej vse novice