Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Otvoritev izmenjevalnega CUP kotička v Društvu prijateljev mladine Izola

V prostorih Društva prijateljev mladine Izola smo včeraj slavnostno odprli izmenjevalni CUP kotiček za otroke in mladostnike. 

Gre za partnersko akcijo spodbujanja ponovne uporabe Občine Izola, Komunale Izola in Društva prijateljev mladine Izola v sklopu Dneva za spremembe. Dan poteka pod okriljem Slovenske filantropije, ki ga je letos naslovila Dobro za ljudi in planet. Izmenjevalni kotiček v Društvu prijateljev mladine v Izoli je v sklopu aktivnosti CUP-a v mestu uredila Komunala Izola.

V izmenjevalnem kotičku bodo otroci in mladostniki oddajali vse še uporabne predmete, ki jih ne potrebujejo več ali jih zamenjali za druge uporabne predmete. “Verjamem, da bo ta izmenjevalni kotiček prerasel v dober center, kjer bodo uporabniki prepoznali uporabne predmete in da bodo spoznali, da ni vsaka stvari, ko se je naveličaš, za zavreči na deponijo, ampak lahko roma v roke drugih,“ je povedal župan Občine Izola, Danilo Markočič.

Police in predelane škatle izmenjevalnega kotička Društva prijateljev mladine so že napolnjene z oblačili, obutvijo, knjigami, šolskimi pripomočki, igračami, športnimi rekviziti in drugim; skupaj je na voljo že več kot tisoč predmetov. “Izmenjevalni kotiček je dodaten program društva in je nekaj, kar nisem pričakovala. Smo dostopni vsem. S tem skupnim projektom pa bomo v prostore pritegnili predvsem starše naših stalnih uporabnikov, to so pa otroci in mladostniki,“ je povedala predsednica Društva prijateljev mladine Izola, Ana Jamnik.

Prerazporeditev dobrin in izobraževanje

Komunala Izola je prvi Center uporabnih predmetov odprla leta 2015. Sledilo je odprtje centra v mestnem jedru, poimenovanem CUP v mestu. Od odprtja, maja lani, je postal stičišče Izolanov. Izkazalo se je, da ima izmenjava rabljenih predmetov dvojni učinek. “Podaljšuje življenjsko dobo predmetom, predvsem pa omogoča prerazporeditev dobrin med različnimi družbenimi sloji,” je povedala vodja CUP-a v mestu, Metka Magdalena Šori.

“Vendar namen Centra uporabnih predmetov ni samo zbirati in dajati v ponovno uporabo, poslanstvo centra je širše in bolj plemenito. Eno glavnih poslanstev je izobraževanje, podajanje informacij in stalno dvigovanje zavesti o varovanju okolja,” je celovito vlogo CUP-a v mestu povzel direktor javnega podjetja Komunala Izola, Denis Bele.

Društvo med Zelenimi javnimi ustanovami

Zavzemanje za ohranjanje okolja je skupna vizija in naloga izolske občine in tudi lokalnega javnega komunalnega podjetja. O tem priča povezovalni projekt Zelene javne ustanove in Zelena listina, s katero javne ustanove podpisnice postanejo ključne nosilke in vzornice trajnostnega razvoja v občini Izola. Z odprtjem izmenjevalnega kotička je med javne ustanove vzornice pristopilo tudi Društvo prijateljev mladine Izola. Ob pridružitvi društva, ki že 20 let izvaja programe za dvig kakovosti preživljanja prostega časa otrok in mladine, je direktor Komunale Izola, Denis Bele, povedal: “Če želimo dvigniti okoljsko zavest, je združevanje najboljši pristop.”

Otrokom prijazna alternativa nakupovanju

V šestnajstih mesecih delovanja so v CUP-u v mestu sprejeli več kot 23.000 rabljenih predmetov, med temi je 19.000  rabljenih predmetov osrečilo nove lastnike. ”Predmeti, ki so dlje časa ostajali neizmenjani, so bili predvsem otroška oblačila in šolske potrebščine. Zato smo začeli razmišljati, kje bi izmenjava le-teh bolje udejanjala svoje poslanstvo,” je pot do sodelovanja z Društvom prijateljev mladine povzela vodja CUP-a v mestu, Metka Magdalena Šori. Prvih tisoč otroških in mladostniških predmetov iz CUP-a v mestu je že dostopnih v prostorih Društva prijateljev mladine za otrokom prijaznejšo alternativo nakupovanju.

Besede vseh je simbolično podkrepil nastop raperja Drilla, ki na področju rabljenih predmetov in ponovne uporabe sodeluje s Komunalo Izola od leta 2015. “Vem, kako je, ko nekaterih  stvari ne moreš dobiti tako kot drugi in kako pomembno je, da obstaja prostor, kjer se lahko med drugim podpre tudi socialno ogrožene družine,” je pred nastopom v živo povedal raper. Refren pesmi Tvoje sporočilo so na odprtju zapeli tudi otroci.

Trak izmenjevalnega kotička je slavnostno prerezal župan Občine Izola Danilo Markočič. Predsednica Društva prijateljev mladine, Ana Jamnik, je kos traku odrezala tudi Komunali Izola in svojemu društvu. Ob tem je dejala: “Naj bo takih sodelovanj vse več.”

Mreža izmenjevalnih CUP kotičkov v Izoli

Komunala Izola je v sklopu CUP-a v mestu prvi izmenjevalni kotiček vzpostavila na podružnici Korte OŠ Vojke Šmuc. Z Društvom prijateljev mladine Izola so naredili korak dlje in izmenjavo izdelkov za mlade umestili v stičišče izolskih otrok in mladine.

Izolski CUP v mestu, ki je od maja lani prerasel v središče ponovne uporabe Izolanov in prebivalcev Istre, je del projekta ”Uporabni odpadki: prenos dobre prakse zmanjševanja odpadkov na inovativen in okolju prijazen način«. Projekt sofinancirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropski sklada za regionalni razvoj.

Preglej vse novice