Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Občanom na razpolago sredstvo za zatiranje razmnoževanja tigrastih komarjev

Tudi letos so občine slovenske Istre v sodelovanju s komunalnimi podjetji pristopile k preventivni akciji zatiranja ličink tigrastih komarjev, ki je namenjena predvsem zmanjševanju možnosti za razmnoževanje komarja. Tigrasti komarji so nadležni zaradi svojega agresivnega hranjenja podnevi in posledično alergijskih odzivov gostiteljev na pike. Samice se hranijo s krvjo ljudi in toplokrvnih živali, zato lahko prenašajo tudi različne virusne bolezni.

Občina Izola je v ta namen, tako kot v preteklem letu, poskrbela za nabavo sredstva Aquatain, z uporabo katerega lahko učinkovito preprečujemo razmnoževanje komarjev.

Občanom so na voljo 50 ml plastenke sredstva Aquatain, ki jih lahko brezplačno prevzamejo na recepciji podjetja Komunala Izola, Industrijska cesta 8, Izola.

Zaradi omejene količine razpoložljivega sredstva, je možen prevzem ene plastenke na gospodinjstvo.

Kako deluje sredstvo Aquatain?

Pripravek deluje mehansko, in sicer tako, da na vodni gladini ustvari film, ki preprečuje dihanje in razvoj komarjevih ličink ter polaganje jajčec. Ne obremenjuje okolja in ni škodljivo za ljudi, živali, rastline ter druge organizme. Sredstvo je priporočljivo nanašati večkrat. Razvojni krog od jajčeca do odraslega osebka komarja namreč spomladi traja od 15 do 20 dni, poleti pa le od 6 do 8 dni.

Ob uporabi sredstva so ključne aktivnosti za preprečevanje nastanka gojišč

Tigrasti komarji so slabi letalci, preletijo le nekaj sto metrov, zato je še posebej pomembno, da se akciji zatiranja njihovega razmnoževanja s preventivnim ravnanjem pridružite tudi občani. Zelo pomembno je, da izvajate aktivnosti, ki preprečujejo nastanek gojišč. Tigrastim komarjem za preživetje zadostujejo že majhne količine stoječe vode, v katerih se druga vrsta tu prisotnih komarjev ne more razmnoževati, obenem pa so premajhne za preživetje plenilcev komarjevih ličink, kot so žabji paglavci ter plenilske ličinke žuželk. Zato poskrbite za okolico brez nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, pnevmatik in drugih majhnih posod, saj stoječa voda predstavlja idealno gojišče za komarje. Tudi voda, ki se nabira na ponjavah, napihljivih vodnih igračah, v žlebovih, sodih in rezervoarjih oz. v vazah, položenih na grobove, je idealno okolje za njihov razvoj. Redno je treba skrbeti za čiščenje vodnjakov in ribnikov.

Komunala Izola bo od meseca aprila do oktobra skrbela za nanos sredstva Aquatain na javnih površinah, in sicer v peskolove jaškov, stoječa vodna korita v parkih in na stoječe vode na pokopališčih. Nanos sredstva bo opravljen vsakih 28 dni.

Po dostopnih podatkih lahko pričakujemo 91-% zmanjšanje pojavnosti ličink komarja okrog površin, kamor bo naneseno sredstvo Aquatain.

 

Preglej vse novice