Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Ob dnevu čebel zasadili lipo in podarili rože

V sodelovanju z Občino Izola je Komunala Izola danes organizirala dogodek ob obeležitvi svetovnega dneva čebel. Najmlajši so bili seznanjeni s pomenom čebel za naše življenje, župan Danilo Markočič in direktor Denis Bele pa sta Izolanom podarila cvetoče rože, da bi tudi na ta način poudarila pomen trajnostnega razvoja ter ohranjanja zdravega in urejenega okolja.

Za učence prvega razreda SE Dante Alighieri je Komunala Izola pripravila učno pot s »čebelico Tilio«. Učenci so se sprehodili od šole do novo-nastajajočega parka v Jagodju, ob kolesarski poti Parenzana, kjer jim je izolski čebelar Dario Renko obrazložil kako čebele ustvarjajo med in jim na slikovit način predstavil delo čebelarja. Ob pomoči delavcev Komunale so nato posadili lipo, ob tem pa sta se jim pridružila tudi župan in direktor izolske Komunale.

V drugem delu dogodka, ki se je odvil v parku Pietro Coppo, sta učence in mimoidoče občane nagovorila župan Danilo Markočič in direktor Denis Bele. Župan je izpostavil podpis Zelene listine pred dvema letoma, s katero se je 15 izolskih ustanov zavezalo k vzoru za trajnostni razvoj ter zlati znak trajnostne destinacije, ki ga je prejela Izola.

Direktor Denis Bele je nato izpostavil, da se v Izoli zavzemajo za zasaditev avtohtonih dreves, ki sodijo v lokalno okolje, so medovita in niso alergena. Omenil je tudi t.i. čebelje pašnike – gre za tri izbrane lokacije v mestu, na katerih se je za določen čas namerno odložilo košnjo in na ta način poskrbelo, da so lahko čebele nabirale cvetnih prah.

Dogodek se je zaključil z obdaritvijo Izolanov s cvetočimi rožami, ki bodo krasile izolske domove, predvsem pa bodo doprinesle k ugodnejšemu okolju za čebele.  Slovenija je z namenom njihove ohranitve že pred dobrim desetletjem med prvimi državami v Evropski uniji na vsem svojem ozemlju prepovedala uporabo nekaterih čebelam najbolj škodljivih pesticidov. 20. maj pa je bil razglašen za svetovni dan čebel ravno na pobudo slovenskih čebelarjev.
Preglej vse novice