Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Knjižni CUP kotiček dopolnil mrežo izmenjevalnih kotičkov

Praznovanje 3. obletnice CUP-a v MESTU je Komunala Izola danes obeležila z otvoritvijo novega Knjižnega CUP kotička, ki ga je v sodelovanju z Zavodom Kvart, uredila v Art kavarni Odeon. Nov CUP kotiček, ki bo služil kot izmenjevalnica knjig, bo na razpolago vsakomur, ki bi ga pritegnila tam postavljena knjiga ali bi želel svojo knjigo predati na razpolago drugemu bralcu.

Komunala Izola je z namenom zmanjševanja količine odpadkov že leta 2015 vzpostavila svojo prvo enoto Centra uporabnih predmetov (CUP) na lokaciji zbirnega centra in le-tega v letu 2019 nadgradila z enoto CUP v MESTU, na Muzčevi ulici 7. Temeljno poslanstvo CUP-a je spodbujanje in razvoj kulture ponovne uporabe. Z delovanjem kot izmenjevalnica še uporabnih predmetov spodbuja uporabnike, ki v CUP prinašajo raznovrstne predmete, da postanejo tudi odjemalci in tako postopno spreminjajo svoje potrošniške navade. S tem pa ne le podaljšujejo življenjsko dobo predmetom, temveč vplivajo tudi na zmanjševanje količine odpadkov. S tem namenom je bil vzpostavljen tudi Knjižni CUP kotiček.

Ob dejstvu, da v treh letih delovanja, CUP v MESTU beleži več kot 2.000 uporabnikov, preko 8.000 izmenjav in več kot 35.000 oddanih predmetov, je direktor  Komunale Izola, Denis Bele, na otvoritvi poudaril, da bi lahko vsi ti predmeti, potencialno lahko postali odpadek in kot taki končali na zbirnem centru ali drugače obremenjevali okolje, zato so prizadevanja v smeri osveščanja o pomenu ponovne uporabe izrednega pomena.

Aktivnosti, vezane na ureditev novega CUP kotička, so se pričele ob svetovnem dnevu knjige, ki ga obeležujemo 23. aprila. V današnjem digitalnem svetu, kjer so ekrani zamenjali papir in kjer je dostop do informacij izredno hiter, so knjige postavljene nekoliko na stran. Z namenom, da bi odrabljenim knjigam ponudili možnost nadaljnje uporabe in hkrati prispevali k spodbujanju branja, je izmenjevalni kotiček za knjige kot nalašč za to.

Med izmenjanimi predmeti v CUP v MESTU je bilo doslej tudi več kot 3.000 knjig, a ker so prostorske zmožnosti omejene, se je razvila idejo o vzpostavitvi Knjižnega CUP kotička v sodelovanju z lokalom, ki ima v Izoli pridih ponovne uporabe in deluje na področju kulture. V Art kavarni Odeon, so se tako z veseljem odzvali pobudi. Vodja Art kavarne Odeon in Zavoda Kvart, ga.Tanja Plešivčnik Zelenko, ki je med drugim tudi pobudnica projekta “Knjižnica pod krošnjami”, je otvoritev knjižnega CUP kotička pospremila z željo, da bi le-ta zaživel v svojem pravem pomenu, da bi ljudje sem prinašali dobre knjige, ki so jih prebrali in bi jih želeli deliti z ostalimi.

Knjižni CUP kotiček je sicer že 5. točka za izmenjavo opremljena izključno s predmeti iz ponovne uporabe, ki je nastala izpod taktirke centra uporabnih predmetov. Poleg podružnice OŠ Vojke Šmuc v Kortah, Eko vrtca Mavrica in otroškega izmenjevalnega kotička na Društvu prijateljev mladine, je v preteklem tednu nastal tudi prvi agility poligon v pasjem parku Livade.

Novi izmenjevalni CUP kotiček za knjige v Art kavarni Odeon bo odslej spodbujal izmenjavo knjig in v današnjih časih še kako pomembno kulturo branja ter tako dopolnjeval niz literarnih in kulturnih dogajanj.

Preglej vse novice