Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Po izolskih ulicah zapeljala električna minibusa

Komunala Izola d. o. o. bo v klopu službe parkiriščne dejavnosti odslej opravljala tudi prevoze potnikov z električnim minibusom, t.i. kurjerco. Danes je direktor Komunale Izola, g. Denis Bele, s strani župana Danila Markočiča, simbolno prevzel ključe dveh novih e-minibusov in ob tem izpostavil, da predstavlja nova dejavnost velik korak za izboljšanje mobilnosti v občini Izola.

Občina Izola si že dalj časa prizadeva za trajnostno in ljudem prijazno okolje. Med trajnostne ukrepe sodi tudi uporaba brezemisijskih vozil. Nova električna minibusa bosta tako izboljšala povezavo med mestnim središčem in obstoječimi parkirnimi površinami ter upravnimi organi v Izoli. Prav tako se bo izboljšala povezava do trgovskih in poslovnih subjektov v občini ter posledično zmanjšala uporaba osebnih prevoznih sredstev.

Slovesna primopredaja vozil je potekala v izolskem parku Pietro Coppo. Župan Danilo Markočič je ob tej priložnosti izrazil svoje zadovoljstvo nad novo pridobitvijo: »Kurjerci bosta našim občanom olajšali dostop do javnih storitev v mestu. Sta okolju prijazni in klimatizirani, pomembno je poudariti tudi to, da bosta opremljeni z defibrilatorjem.«

Občina že vrsto let sodeluje v projektu Izola, srcu prijazno mesto, katerega pobudnik je Koronarno društvo slovenske Istre v sodelovanju z Zdravstvenim domom Izola, ki upravlja z vsemi izolskimi defibrilatorji. »V sklopu projekta jih je bilo do sedaj postavljenih trinajst, dva dodatna bosta nameščena v kurjercah. Vsi vozniki bodo usposobljeni za rokovanje z aparatom,« je poudaril predsednik društva, mag. Denis Kekić.

Kurjerci, kot sta poimenovani novi e-vozili, zagotavljata uporabnikom brezplačen prevoz. Vstop na vozilo in izstop z njega sta mogoča kjer koli znotraj območja izvajanja prevozov, ki vključuje staro mestno jedro – do Cankarjevega drevoreda, s povezavo na širše območje, omejeno z Južno in Industrijsko cesto ter navezavo do Upravne enote Izola.

Občani in drugi obiskovalci Izole lahko kurjerco ustavijo med vožnjo, z dvigom roke, nanjo lahko vstopijo, ko vozilo stoji, oziroma si prevoz zagotovijo s klicem na telefonsko številko: 030 333 566. 

Izolska e-minibusa bosta v obdobju do 30. septembra vozila vsak dan od 7. do 22. ure, v času od 1. oktobra do 31. maja pa ob delavnikih od 8. do 17. ure in ob sobotah od 8. do 13. ure.

Električni vozili sta namenjeni prevozu šestih oseb in voznika. Primarno naj bi zagotavljali lažjo mobilnost zlasti ranljivim skupinam prebivalcev, tj. starejšim, otrokom in gibalno oviranim osebam. S kurjerco je omogočen tudi prevoz oseb na invalidskih vozičkih, ki niso širši od 63 cm. Največja hitrost, ki jo dosega ta vrsta minibusa, znaša 40 km/h, z enim polnjenjem pa lahko prevozijo najmanj 140 km. Kurjerci imata možnost rekuperacije energije pri zaviranju in vožnji navzdol.

Vsem potnikom želimo varno in srečno vožnjo.

Preglej vse novice