Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

Drevo na Svetilniku klonilo v neurju

V ponedeljek 3. avgusta 2020 je narava ponovno pokazala vso svojo neizmerno moč z nevihto, ko je veter z dežjem pihal s sunkih tudi do 120 km/h. Nevihta je na celotni slovenski obali povzročila ogromno škodo, med drugim je ruvala drevesa, lomila debla in poškodovala ogromno vej.

V nevihti je bilo hudo poškodovano tudi eno izmed listnatih dreves na Svetilniku. Silovit veter je odlomil krošnjo drevesa tako, da sta ostali samo dve manjši veji, med tema je bila ena v večjem delu že suha. Na deblu je nastala obsežna rana, zaradi česar bi za mimoidoče drevo v kratkem času predstavljalo potencialno nevarnost. Skozi večje rane, ki nastanejo na drevesu pričnejo hitro prodirati škodljivci, na mestu poškodb se razvijajo bolezni, kar posledično pripelje do tega, da drevo v kratkem odmre. Obseg tokratnih poškodb, visoka starost drevesa, posegi in neurja, ki jih je drevo prestalo že dolga leta nazaj, so narekovali odločitev, da se drevo odstrani.

Z zavedanjem pomena dreves in zelenih javnih površin v mestu, bomo v čim krajšem času poskrbeli za nadomestno drevo. Na istem mestu bo tako zasajeno avtohtono in neleargeno drevo koprivovca (ladonija).

 

Preglej vse novice