Kontrast
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri

22. marec je svetovni dan voda

Danes, 22. marca, obeležujemo svetovni dan voda. Njegov poglavitni namen je ozaveščanje javnosti o pomenu pitne vode ter trajnostne rabe vodonosnikov, letošnja osrednja tema pa se glasi »Voda za mir«. Slogan spodbuja k sklenitvi soglasij med državami, kjer vodni viri prečkajo državne meje, in zagotovitvi (enakega) dostopa do vode vsem ljudem. Obenem se poudarja, da se je zaradi vse večjih podnebnih sprememb in naraščanja števila prebivalcev, nujno treba združiti okoli zaščite in ohranjanja našega najdragocenejšega vira.

Ob tej priložnosti pa je pomembno osvetliti tudi drugi vidik vode v gospodinjstvih, in sicer, ko ta, po uporabi, postane odpadna. Komunala Izola upravlja z javnim kanalizacijskih omrežjem na območju občine Izola, ena naših glavnih nalog pa je zagotovitev neoviranega pretoka odpadnih voda z območja upravljanja do čistilne naprave na Serminu v Kopru. Kljub rednim pregledom pa so zamašitve cevi ali celo okvare črpalk za odpadne vode še vedno precej pogoste. Vzroki za to so različni, večinoma pa gre za nepravilno odložene odpadke, ki jih uporabniki odvržejo v straniščne školjke ali zlijejo v odtoke. Med drugim so zamašitev že povzročile najlonske vrečke, hlačne nogavice, razni kosovni odpadki in podobno. Drugi večji povzročitelj težav pa so še ostanki hrane in odpadna olja, ravno tako odvržena ali izlita v kanalizacijo. Ostanki hrane namreč privabljajo ščurke in glodavce, ki se nato zadržujejo in razmnožujejo v kanalizacijskih vodih, kar občanom povzroča nelagodje in daje občutek nečistega okolja.

Zato želimo danes, na svetovni dan voda, vse naše uporabnike povabiti k pravilnem odlaganju odpadkov iz gospodinjstva v namenske zabojnike, medtem ko naj se straniščne školjke in drugi odtoki uporabljajo le za svoj dejanski namen. Na ta način bomo poskrbeli za pretočnost cevi odpadnih voda in posledično za bolj čisto in urejeno okolje.

Preglej vse novice