^Na vrh

V sredo, 26.11.2019, smo v palači Manzioli izpeljali poseben dogodek, ki smo ga poimenovali "Ponovno uporabo spremeni v navado". Gre za prvi dogodek v sklopu programa "Zelene javne institucije", s katerim želimo s pomočjo izolskih javnih institucije, povzdigniti raven odgovornega ravnanja do okolja, med zaposlenimi v javnih institucijah in posledično med občani ter obiskovalci Izole.  

Na dogodku sta župan, Danilo Markočič in direktor Komunale Izola, Denis Bele, podpisala pismo o nameri, t.i. Zeleno listino, katera simbolizira pričetek ozaveščevalne akcije o pomenu prednostnih načinov ravnanja z okoljem, ponovni uporabi in preprečevanju nastajanja odpadkov v izolskih javnih ustanovah. S tem sta zaposlenim v javnih upravah podelila osrednjo družbeno vlogo vzornic oz. vzornikov in komunikatorjev, pri širjenju naših prizadevanj na širšo ciljno publiko.Izredno nas je razveselila tudi informacija podana s strani župana Izole, da se že z otvoritvijo Ledenega otoka obetajo spremembe, saj bodo gostinci poslovali brez plastične embalaže.

Tokratni dogodek je bil namenjen predvsem ženskam, saj menimo, da so v družbi vzornice in hkrati nosilke navad povezanih z nakupovanjem in nošnjo oblačil. Na naše povabilo so bile tokratne udeleženke predstavnice javnih ustanov,  katerim je bil še posebej namenjeni drugi vrhunec dogodka - izmenjevalnico oblačil in modnih dodatkov. Udeleženske so ob prihodu s seboj prinesle nekaj kosov lepo ohranjenih oblačil in modnih dodatkov, nato pa so same izkusile kako preprosta in učinkovita je lahko praksa izmenjave.

Dogodek je dopolnila tudi razstava unikatnih oblačil iz odsluženega jeansa novogoriške ustvarjalke Ane Jug. Oblekle so jih tudi vzornice izmenjave in ponovne uporabe: izolska podžupanja Agnese Babič, flavtistka Alenka Zupan in oblikovalka nakita Sandra Kocjančič. Zanje je izmenjava oblačil alternativa hitri modi in predvsem odziv v prid zmanjševanju onesnaževanja, saj je tekstilna industrija drugi največji onesnaževalec na svetu. 

Sicer je izmenjava oz. ponovna uporaba odsluženih uporabnih predmetov, glavno vodilo našega Centra Uporabnih Predmetov, nastalega v sklopu projekta Uporabni odpadki, ki ga financira Evropski sklad za regionalni razvoj in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Projekt povezuje štiri partnerje: Komunalo Izola, Okolje Piran, Zavod za trajnostni razvoj in turizem Istre IstraTerra ter  podjetje Laky sortiranje, in je  omogočil  vzpostavitev in odprtje Centra Uporabnih Predmetov na Muzčevi uici v Izoli. V času od odprtja, spomladi letos, ima center vsakodnevno visok obisk. Uporabniki izmenjujejo knjige, otroške igrače, posodo, čevlje, modne dodatke in druge reči. Daleč pred vsemi predmeti prednjači izmenjava oblačil. 

V Komunali Izola ugotavljamo, da je ločevanje odpadkov med občani sprejeto in tudi uspešno. Glavni namen programa "Zelene javne institucije" je nadaljevanje ozaveščanja o pomenu pravilnega ravnanja z odpadki, uporabi okolju prijaznih izdelkov in ponovni uporabi. Pri tem pa vidimo velik potencial in možnosti za širitev naših prizadevanj na širšo ciljno publiko, v povezovanju in sodelovanju z javnim institucijami v Izoli. In prepričani smo, da bomo s skupnimi močmi uspeli doseči še boljše rezultate v odgovornem odnosu do okolja.

 

Vsaka sprememba je potrebna najprej pri nas samih in nato smo lahko zgled tudi ostalim. Bodimo torej zgled.

 

 

 

 

To ni naša slika

To je naša slika

 Copyright © 2020 Komunala Izola  Rights Reserved.